Instagram
   
Aktualnosti
  

51. Vinkovačke jeseni - Večer oproštajna

09.09.2016 - 18.09.2016
Od 9 - 18 rujna, u organizaciji Grada Vinkovaca, ZAKUDA i Promo Cibalea
Svečanost otvorenja održat će se 16. rujna, pod sloganom „Večer oproštajna“, a kao i svake godine, jedan od najvažnijih dijelova Vinkovačkih jeseni, okupit će izvođače iz cijele Hrvatske. I ove godine očekuje se dolazak visokih uzvanika predvođenih predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović, pod čijim će se pokroviteljstvom održati 51. Vinkovačke jeseni.
U glavnom dijelu programa nezaobilazni su mimohodi, koji okupe najveći broj sudionika. U prvom vikendu ulicama Grada prodefilira skoro 3000 mladih folkloraša u sklopu Dječjih vinkovačkih jeseni, a u nedjelju 18. rujna u Mimohodu se nađe čak tri puta više sudionika. Svi oni će, uz gledatelje u Vinkovcima i ostatku Hrvatske, na kraju zaplesati Najveće kolo.
No Dječje vinkovačke jeseni nisu samo mimohod. Tako će 10. i 11. rujna Vinkovci biti središte mladih folkloraša, koji će nastupiti na Međužupanijskoj smotri, koja će i ove godine okupiti veliki broj KUD-ova iz cijele Hrvatske.
Posljednja dva dana manifestacije, već tradicionalno u Vinkovcima će se okupiti folkloraši iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora, kao temeljna manifestacija počiva na ideji prvih organizatora, a to je očuvanje i jačanje amaterskog bavljenja kulturom.
Prvog dana manifestacije, 9. rujna, svečano će se otvoriti Folklorne večeri. Manifestacija će i ove godine, kroz šest dana održavanja okupiti oko 50 KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije.
Istog dana, no već u prijepodnevnim satima, ponovno u Glavnom šatoru Vinkovačkih jeseni, otvorit će se trodnevni Jesenski sajam gospodarstva i obrtništva, koji će uz predstavljanje gospodarstvenika na štandovima biti mjesto razmjene iskustava kroz predavanja i stručne panele.  
 
Zanimljivo će biti i u Glavnom šatoru Vinkovačkih jeseni u kojem će svake večeri biti upriličen barem jedan koncert. Prvi će na pozornicu, 9. rujna stati Ivan Zak, a tu su još Psihomodo Pop, Punčke i Revolušn, zatim Mladen Grdović, Jole, Lidija Bačić, te Zlatko Pejaković. U subotu 10. rujna održat će se 11. Elektronski party, koji će okupiti velika međunarodna, ali i domaća imena: Renato Cohen, Marina Karamarko, Zlatnichi i Sasskia. U utorak, 13. rujna u Vinkovcima će gostovati klape, sudionici Festivala dalmatinskih klapa Omiš, a 51. Vinkovačke jeseni prigodnim nastupom zatvorit će Folklorni ansambl Lisinski iz Vinkovaca, koji će sa svojim gostima proslaviti 65 godina postojanja. 
Ne smijemo zaboraviti ni program namijenjen mlađoj populaciji. Urbane jeseni i ove će godine biti vrlo bogate. Uz već tradicionalni Graffiti Jam, Međunarodno breakdance natjecanje, Breakdance radionicu za mlade i Elektronski party Vinkovačkih jeseni, možemo najaviti 3d Street Art, odnosno crtanje 3D slika na ulici, a sve će biti začinjeno Star Wars vikendom. Mladi će se tako moći družiti s likovima iz vjerojatno najpoznatijeg ZF serijala na svijetu.
 
Cijeli program 51. Vinkovačkih jeseni možete vidjeti ovdje
Povratak na listu