Instagram
   
Aktualnosti
  

Koncert: Volodja Balžalorsky i Jakša Zlatar

06.10.2016

U četvrtak 6. listopada. 2016, u 19:00 sati, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Jurja Dalmatinca 22

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske i  Vinkovačke glazbene scene - XXII. sezona, održaqva se koncert posvečen Anđelku Klobučaru, gosti ciklusa su

VOLODJA BALŽALORSKY

  violinist iz Ljubljane, za solističko je koncertiranje i  nastupe s orkestrom te u komornim sastavima dobio niz izuzetnih kritika. Violinu je studirao u Kölnu kod Igora Ozima, u Moskvi kod Galine Barinove, u Zagrebu kod Josipa Klime, te u Beču kod Josefa Suka. Komornu glazbu je učio u ansamblu Amadeus kvartet.  Brojni koncerti, emisije, CD-i i TV snimke u zemlji i inozemstvu potvrdili su njegovu reputaciju senzitivnog i inteligentnog umjetnika, glazbenika pročišćene tehnike, uvjerljive interpretacije te punog i bogatog tona. Redoviti je gost na međunarodnim festivalima i koncertnim sezonama raznih gradova Europe, kao što su  Brussels, Freiburg, Prag, Beč, Bologna, Trapani, Venecija, Aberystwyt, Ljubljana, Zagreb, itd. Svirao je kao solist uz brojne orkestre, poput Slovenske filharmonije, Slovenskog simfonijskog orkestra, Moravskog Silezian komornog orkestra, Gaudeamus orkestra iz Zagreba, Dubrovačkog komornog orkestra, Freiburger Barocksolisten, itd. Posebnu sklonost gaji prema komornoj glazbi. Svirao je u mnogim sastavima, a više godina vrlo uspješno u duu s pijanistima Christophom Theilerom i Hinkom Haasom. Nedavno je osnovao Amael Piano Trio. Od rujna 1999. je koncert-majstor ansambla Feiburger Barocksolisten. Također je i umjetnički direktor sastava za suvremenu glazbu Ensamble Ouverture. Jedna od njegovih posebnosti je izvođenje glazbe za violinu i udaraljke.

Za Volodju violinistička pedagogija također igra veliku ulogu i zbog osobnog umjetničkog razvoja. Od 1996. profesor je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a redovito drži i majstorske kurseve u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Engleskoj i SAD-u. Mnogi njegovi učenici polučili su nagrade na glazbenim natjecanjima
 
JAKŠA ZLATAR 
 
rođen je u Šibeniku. Diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu.
Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani. Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na međunarodnim pijanističkim natjecanjima. Autor je dviju knjiga iz metodike klavira i brojnih eseja iz povijesti pijanizma. Također je i umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih, te potpredsjednik  EPTE Hrvatske. 
 
Koncert posvećen 
Anđelku Klobučaru
 
Jean-Marie Leclaire
Siciliana
 
Robert Schumann
Tri romance op. 94
1. Moderato
     2. Semplice, con sentimento
3. Moderato
 
Anđelko Klobučar
Prva sonata za violinu klavir
Allegro, Andante, Vivace
 
Jacque Ibert:
Entre’act
 
Ernest Bloch
Baal Shem
(Three Pictures of Chassidic Life)
        1. Vidui (Contrition)
              2. Nigun (Improvisation)
 
Maurice Ravel
Pièce en forme de Habanera
(Presque lent et avec indolence)
 
Johannes Brahms
Sonatensatz za violinu i klavir
(Dűsseldorf, 1853.)
Povratak na listu