Instagram
   
Aktualnosti
  

Predstava "Domaši" Ane Marije Veselčić

31.05.2019

Petak, 31.5.2019., 19:00 - Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu

Tekst, režija, izvedba: Ana Marija Veselčić  (vinkovčanka s adresom u Splitu, 2017. je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu)

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja  odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama. Domaši je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, ali dok se sustav usustavljuje, dok zaprima, protokolira i obrađuje papire, njihovo djetinjstvo je na čekaju. Većina ih tako dočeka punoljetnosti kada izlaze u svijet bez ikakvog doma i počinju skrbiti sami o sebi.

„ Iz naše rupe izađeš kad imaš osamnaest godina. Osim ako ideš na fakultet, pa budeš u domskom stanu. Moj brat Dario će tu bit još deset godina i onda ja još dvije i onda ćemo oboje bit samostalni. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, napuniš osamnaest, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš bit samostalan.“  Lela, 6. g. (ulomak iz teksta predstave)

Domaši su stvarni, postoje zapravo i ovo je njihova priča.

CIJENA ULAZNICE: 30 kn na dan predstave / 25 kn u pretprodaji / 15 kn za grupe

ZA UZRAST: 16 +

TRAJANJE: 70 min.

VIDEO NAJAVA: https://www.youtube.com/watch?v=G4Alos7iUzU&feature=youtu.be

Povratak na listu