Instagram
   
Aktualnosti
  

Promocija publikacije: "20 top arheoloških destinacija Hrvatske"

18.07.2017
Povodom Dana Grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci ima čast pozvati Vas na promociju publikacije „20 TOP ARHEOLOŠKIH DESTINACIJA HRVATSKE" u utorak, 18. srpnja 2017. god. s početkom u 13,00 sati,  u Velikoj vijećnici grada Vinkovaca.
 
GOVORNICI:
Danijel Petković, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci- brisati, nisam tu, netko od arheologa
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
Bosiljko Domazet, voditelj odjela za informiranje i održavanje mrežnih stranica, Ministarstvo turizma RH
Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca
 
Razvoj kulturnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske određenih Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine. Ministarstvo turizma izdavanjem ove publikacije, prepoznajući važnost fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg u baštini, u ovom slučaju posebice arheološkoj, daje dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija.
U skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020., zadaća publikacije  je ukazati na najbolje arheološke lokalitete otvorene turističkoj javnosti, stvoriti učinkovit alat za poslovne korisnike, turističke agencije i turoperatore, proširiti opseg poslovnih korisnika arheoloških resursa za inovativne programe, ukazati na primjere odgovornog i održivog turizma u destinacijama i na arheološkim lokalitetima, proširiti vremenski raspon posjeta destinacijama, umrežiti resurse, poslovne i privatne korisnike, te uz to stvoriti atraktivan smjerokaz za individualne posjetitelje. Zadovoljstvo nam je što su u ovoj publikaciji navedena dva lokaliteta s prostora naše županije: Vinkovci i Vučedol te je time dan značaj kvaliteti i mogućnostima razvoja turizma naše županije što podržavaju sve lokalne turističke zajednice.
U neprekinutom trajanju od 8 tisuća godina na području Vinkovaca nasljeđuju se naselja različitih stanovnika, zbog čega su Vinkovci jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Vinkovci se mogu pohvaliti i s dvije eponimne kulture – sopotskom i vinkovačkom kulturom, a od prvog stoljeća ovdje se razvija rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, u čijem je središtu 2012. pronađena jedna od najvećih ostava kasnoantičkog srebrnog posuđa.
 
 
Povratak na listu