Instagram
   
Aktualnosti
  
 • 07.06.2017 - 30.06.2017

  6. regionalna konferencija gospodarstvenika "Sinergija kao ključ oporavka"

  U hotelu Slavonija 12. lipnja od 9 do 17 sati se održava 6. regionalna konferencija gospodarstvenika „Sinergija kao ključ oporavka".

 • 06.06.2017 - 30.06.2017

  "Akademija zemlje i ruku"

  Turistička zajednica grada Iloka Vas poziva na "Akademiju zemlje i ruku" od 18. do 25. lipnja 2017. g.  koja će se održati u gradu Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela.  OPG  „Izvori života“ iz Iloka i Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba su pokrenuli edukacijski projekt očuvanja izrade „ćerpića“ - zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje pod nazivom „Akademija zemlje i ruku“. 

 • 29.05.2017

  Završeni V. Rimski dani

  U najstarijem europskom gradu, Vinkovcima, ovaj vikend je tradicionalno održana manifestacija Rimski dani. Već petu godinu zaredom, ovaj gradić u srcu Slavonije privlači mnogobrojne posjetitelje različitih nacionalnosti i uzrasta, koji s veseljem otkrivaju tajne drevnih Rimljana. Posjetitelji su ovaj vikend, 26. i 27. svibnja, mogli svjedočiti mnogobrojnim rimskim običajima i tajnama iz antičkoga doba. Po prvi je puta održana svečanost otvorenja Rimskih dana u petak 26. svibnja uz nazočnost izaslanice Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović: savjetnice za društvene djelatnosti i mlade mr.sc. Renate Margaretić Urlić, ministrice Gabrijele Žalac i zamjenika gradonačelnika Ivana Bosančića.

  Gradski park, u kojem je prikazan život Kelta i Rimljana u antičko doba, postao je središtem grada i nezaobilaznom postajom za vrijeme trajanja Rimskih dana. Cjelodnevni program koji su nudili Kelti i Rimljani sastojao se od prikaza bojanja tkanina, priprave i pečenja kruha, prezentacije tipičnoga rimskog objeda kao i vojne opreme te načina ratovanja. Osim programa u gradskom parku i na središnjem korzu, popratni program uključivao je Tjedan rimske kuhinje u hotelu Admiral, Rimsku večer vina u suradnji s Iločkim podrumima u caffe baru Šinobus, Rimske delicije i spa program u maniri pravih Rimljana u hotelu Villa Lenije te MMA turnir s modernim gladijatorima u sportskoj dvorani Lapovci.

   

   

  Vinkovci, drevna Colonia Aurelia Cibalae, svake godine u sklopu Rimskih dana, predstavlja originalni moto koji prati manifestaciju. Ovogodišnji moto glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!), a govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), uspjela pobijediti Panonce u odlučujućoj bitci. Bitka je prikazana u subotnjem večernjem programu čiju režiju i scenarij potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Akteri su, uz udruge Kelta i Rimljana iz Trsta te Dioklecijanove legije iz Splita, bili vinkovački gladijatori te mladi glumci osječke Umjetničke akademije.

   

  Rimski dani pravo su osvježenje u kulturnoj i zabavnoj ponudi Slavonije te svake godine privlače sve veći broj posjetitelja koji žele osjetiti dašak rimskog doba. Kako bi program bio što atraktivniji ove je godine u ponudi bio ekskluzivan posjet lokalitetu Kamenica – mjestu spaljivanja rimskih mučenika sv. Euzebija i Poliona uz vodstvo kustosa Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoja Vulića. Svakako treba spomenuti mlade volontere, djelatnike Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Gradskog kazališta Joza Ivakić, učenike i profesore Srednje strukovne škole, Gimnazije, Drvodjeljske i Poljoprivredne škole te osnovne škole Bartola Kašića koji su se, svatko u skladu sa svojim djelokrugom rada i obrazovanja, uključili u ovu manifestaciju. Sama izvedba ne bi bila moguća niti bez sponzora: Nexe grupa, Vinkoprom, Hrvatske šume, Nevkoš, Hrvatski veterinarski institut Vinkovci, HŽ putnički prijevoz, Naš dom Vinkovci i Polet.

  Zato, ako ste ove godine propustili ovu nezaboravnu manifestaciju, sljedeće godine priključite se vremeplovu najstarijega grada u Europi koji Vas vodi na putovanje kroz povijest starog Rima!

 • 23.05.2017 - 31.05.2017

  Putujte na V. Rimske dane s povlasticama HŽ putničkog prijevoza d.o.o. !

  Turistička zajednica grada Vinkovaca i HŽ putnički prijevoz za vrijeme održavanja manifestacije V. Rimski dani svim posjetiteljima osiguravaju popust u visini 40% od redovne prijevozne cijene, u 1. i 2. razredu svih redovnih vlakova na udaljenosti većoj od 25 km.

 • 22.05.2017 - 31.05.2017

  Posjetite arheološki lokalitet Kamenicu!

   
  Za sve avanturiste i one koji to žele postati, u ponudi je ekskluzivan izlet na Kamenicu!
  Jednu rimsku milju ovaj je lokalitet udaljen  od središta Cibala (to odgovara današnjem središtu Vinkovaca) i nudi uvid u dio bogate antičke prošlosti. Vrhunski stručnjaci potvrdili su da je ovaj lokalitet od iznimne važnosti radi rijetkih i specifičnih nalaza pronađenih na prostoru Kamenice.
 • 18.05.2017 - 31.05.2017

  V. Rimski dani (26. i 27. svibnja) - priopćenje za medije

  Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike, gospođe Kolinde Grabar - Kitarović, Turistička zajednica grada Vinkovaca organizira V. Rimske dane u Vinkovcima 26. i 27. svibnja 2017. godine. Svoju potporu pružili su: Gradski muzej Vinkovci, Grad Vinkovci i tvrtka Promo Cibalae .

  Cilj manifestacije je uključiti što više posjetitelja u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, prikaz života Rimljana, igrokaze i sl., prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje svih uzrasta. 

 • 16.05.2017 - 28.05.2017

  Popratni program V. Rimskih dana

  “Ave!" pozdravljaju Vas Vinkovci, jedini grad u Hrvatskoj u kojemu su rođena dva rimska cara!

 • 02.05.2017 - 31.05.2017

  V. Rimski dani (26. i 27. svibnja)

  Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! - Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri! Govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), unatoč nedaćama i otporu, uspjela pobijediti Panonce i prisiliti ih na predaju.
   
 • 20.04.2017 - 28.04.2017

  Okusi proljeća (24. - 28. travnja)

 • 15.04.2017

  Uskrsni zec

← StarijeNovije →