Instagram
   
Aktualnosti
  

"Akademija zemlje i ruku"

06.06.2017 - 30.06.2017

Turistička zajednica grada Iloka Vas poziva na "Akademiju zemlje i ruku" od 18. do 25. lipnja 2017. g.  koja će se održati u gradu Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela.  OPG  „Izvori života“ iz Iloka i Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba su pokrenuli edukacijski projekt očuvanja izrade „ćerpića“ - zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje pod nazivom „Akademija zemlje i ruku“. 

„Akademija zemlje i ruku“ izvrsna je prilika kojom možemo iskusiti i osjetiti život nekada te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina: gradu Iloku. Ciljevi radionica i predavanja jesu očuvanje, revitalizacija i njegovanje iločke baštine. Izrađivat će se opeke od zemlje, pljeve/slame i vode koje nazivamo „ćerpić“, a kroz radionice likovne i obrtničke kulture izrađivat će se uporabni predmeti kakvi su se nekada koristili na području Srijema.
 
U sklopu manifestacije održat će se Festival susjeda, natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša i niz predavanja s ciljem informiranja sudionika o mogućnostima razvoja ruralnog turizma i ljepotama lokalnog kraja. Radionice su namijenjene turistima koji vole prirodu i kulturnu baštinu, studentima te djeci predškolskoga i školskoga uzrasta, privatnim iznajmljivačima i turističkim djelatnicima. Prijaviti se može putem online prijavnice na www.opg-zelenika.hr  do subote 10. lipnja 2017., a broj sudionika je ograničen. 
 
Idejna začetnica i voditeljica projekta je gospođa Mirjana Zelenika koja je okupila niz stručnjaka od kojih izdvajamo Vladimira Škrobo-Bajo iz udruge „Čuvari starih zanata“ Karanac (Baranja); Ružicu Marić, ravnateljicu Gradskog muzeja Vukovar; Inu Bulić, predsjednicu udruge „Keramistika“; Helenu Valović, dipl. ing. arh. direktoricu Vision Art d.o.o. i Katarinu Luketinu, dipl. ing. arh. 
 
Provedbu „Akademije zemlje i ruku“ podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, grad Ilok, Turistička zajednica grada Iloka, Županijska komora Vukovar, Gradski muzej Vukovara i Muzej grada Iloka. 
 
Obiteljsko turističko poljoprivredno gospodarstvo „Izvori života“ nalazi se na području grada Iloka, osnovano je 2000. godine i u vlasništvu je obitelji Zelenika. Gospodarstvo je razvilo jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu tako što povezuje prirodne ljepote Dunava i Iloka s vinarstvom i pjenušarstvom. 
 
U petak 23. lipnja 2017. od 17:00 do 18:00 sati predviđeno je vrijeme za novinare kada će imati priliku besplatno sudjelovati u radionicama izrade „ćerpića“.
 
Poziv za sudionike, možete vidjeti ovdje.
Program i upute za sudionike, možete vidjeti ovdje.
Više o natjecanju pripremanja fiš paprikaša, možete vidjeti ovdje.
 
 
Povratak na listu