Instagram
   
Aktualnosti
  

Draganovci i kapela

20.11.2014

Znate li koja je veza između Draganovaca, kapele i konja?

U sklopu današnjega voćnjaka Borinci nalazilo se selo Draganovci koje se prvi puta spominje početkom 15. st. O bogatoj i zanimljivoj prošlosti ovoga mjesta pisali su razni povjesničari, a mi ćemo spomenuti samo neke zanimljivosti.
U selu Draganovci je postojala kapela Uzašašća Gospodnjega koja je srušena u turskom razdoblju, ali na mjestu nekadašnje kapele nalazi se današnja i spominje se još u 18. st.!

Uz zaboravljenu i zapuštenu kapelu nalazi se i ladanjska kuća Martina Ballinga. Za one koji žele znati više, Martin Balling bio je „ugledni vinkovački drvotržac i najveći proizvođač lovačkoga streljiva na Balkanu, priznati pionir u gađanju na glinene golubove, dugogodišnji predsjednik HGŠK Cibalia“ navodi mr.sc. Zlatko Virc u Spomenaru br. 5 „Martin Balling“

Radom i zalaganjem mr.sc. Zlatka Virca, ideja o stavljanju u funkciju spomenute kapele započela je s realizacijom te su radovi na obnovi iste pokrenuti, i uz pomoć mnogih donatora, dovršeni, a važnu ulogu imaju u svemu članovi udruge „Naši Borinci“.

Kako bi građanima i posjetiteljima pokazali bogatstvo koje Vinkovci imaju, po prvi puta ove godine bit će organizirana manifestacija „Od Đurđeva do Markova“ upravo uz kapelu. Naime, običaj je bio da se konji blagoslivljaju na Đurđevo (23. travnja), a njive/polja na Markovo (25. travnja).

Budući je Đurđevo ove godine u srijedu, blagoslov konja bit će na Uskrsni ponedjeljak – 21. travnja.

Tako će udruga Vinkovački šokački rodovi zajedno sa svojim gostima u svečanoj povorci zaprežnih kola i jahača od centra grada uputiti se prema Borincima, gdje će svečanu sv. misu i blagoslov konja s početkom u 12:00 sati, držati vlč. Robert Farkaš, župnik župe Srca Isusovog kojoj pripadaju i Borinci, pa prema tome i ova kapela.

Nakon sv. mise slijedi zabava uz nastup KUD-ova, a veselje i proljetno šarenilo upotpunit će i vinkovački obrtnici koji će izlagati svoje proizvode na štandovima.

U petak, 25. travnja, na Markovo, uz kapelu Uzašašća Gospodnjega bit će održana sv. misa i blagoslov njiva u 16:00 sati.

Povratak na listu