Instagram
   
Aktualnosti
  

Fotografirajte uskršnje košarice

26.03.2018 - 03.04.2018

Kako se bliži Uskrs, tako se poklanja velika pozornost starim običajima. Društvo "Hrvatska žena" Vinkovci i vinkovački slikar i kipar Branko Bazina vas pozivaju da fotografirate svoje košarice jer vlasnica najljepše i najbogatije urešene košarice će biti nagrađena umjetničkom slikom.

Zanimljivu ideju članicama Društva „Hrvatska žena“ Vinkovci prezentirao je poznati vinkovački slikar i kipar Branko Bazina. Predložio je da građani u prigodi uskršnjih blagdana i običaja kojim se svetenju, blagoslovu jela, poklanja posebna pozornost, fotografiraju uskršnje košarice( svoje, svojih susjeda, prijatelja) i da fotografije pošalju na e-mail „Hrvatske žene“ Vinkovci  dhzena@gmail.com. Ideja je prihvaćena i dobila je podršku svih članica ove udruge ali i kompetentnih kada je u pitanju čuvanje i promicanje tradicijskog života na ovim prostorima, pučkih pobožnosti i običaja, posebno Gradskog muzeja Vinkovci i mr.sc.Ljubice Gligorević, muzejske savjetnice.
Nakon uskršnjih blagdana komisija koju čine mr.sc. Ljubica Gligorević, Ivka Klepić i Branko Bazina, procijeniti će koja je košarica, korpa, najljepše i najbogatije urešena i vlasnicu će nagraditi umjetničkom slikom. Svima onima koji pošalju fotografije s košaricama bit će na maloj svečanosti u Gradskom muzeju, nakon uskršnjih blagdana, uručene zahvalnice za trud u očuvanju tradicijske kulture. Od davnina je, naime, ustaljen običaj da se na ranoj jutarnjoj misi na Uskrs, negdje uoči Uskrsa,blagoslivljaju jela koja vjernici s poštovanjem priprave i u košaricama donesu u crkvu, a potom blaguju u obiteljima.    
 
Foto: Ljubica Gligorević
 
Povratak na listu