Instagram
   
Aktualnosti
  

Noć muzeja 2020.

28.01.2020 - 29.02.2020

Gradski muzej Vinkovci organizira "Noć muzeja" u petak, 31. siječnja 2020. g. s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Program "Noći muzeja":

 
22.00 - 22.30 KONCERT I PREDSTAVLJANJE KUD-A ONDREJ PEKAR SOLJANI U SUSRET 11. MANIFESTACIJI DANI SLOVAKA U SOLJANIMA
Miluška Ožvátová Besek predsjednica KUD-a, Marija Okanović voditeljica KUD-a i mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica predstaviti će rad KUD-a kroz prigodne govore i glazbeno-plesni nastup.
 
18.00 - 01.00 MEMENTO TRADICIJSKE BAŠTINE - 6/30 FENOMENA
Izložba povezuje odabrane i izdvojene fenomene tradicijske baštine s vinkovačkog kraja i područja Vukovarsko-srijemske županije u njenom izvornom, transformiranom i rekonstruiranom obliku: graditeljstvo, spomenici kulture, svetišta, rukotvorstvo, obrtništvo, običaje, narodno stvaralaštvo i druga očitovanja vezana uz starosjedilačke, doseljeničke obitelji i nacionalne manjine ovoga kraja.
 
18.00 - 19.00PREDSTAVLJANJE KNJIGE SREDNJOVJEKOVNO PRSTENJE ISTOČNE SLAVONIJE
Knjiga Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije predstavlja najveću zbirku srednjovjekovnog prstenja na području RH koju su skupili zainteresirani amateri. Zbirka broji 497 primjeraka i uz autora i urednika Mirka Adžagu, svoj doprinos u obradi zbirke dali su i djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci Anita Rapan Papeša i Danijel Petković.
 
18.00 - 21.00SREDNJOVJEKOVNO PRSTENJE ISTOČNE SLAVONIJE
Na izložbi je predstavljeno 497 komada srednjovjekovnog prstenja koji su obrađeni u knjizi Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije. Autor izložbe je Mirko Adžaga, a izložba se može posjetiti u Općinskom domu Nuštar u Nuštru
 
19.00 - 20.00PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA OBRANA NUŠTRA
U ovom filmu obrađen je 5. listopada 1991. godine gdje smo željeli točno, faktografski prikazati što se događalo u napadu u kojem je poginulo pet branitelja i ubijeno šest civila, riječi su autora filma Mirka Adžage. Radi se o jednoj od najvažnijih bitaka u Domovinskom ratu gdje je zaustavljen prodor neprijatelja prema Vinkovcima. Film će biti predstavljen u čitaonici DAVU Sabirnog centra.
 
18.00 - 01.00 ZBIRKA MOTOCIKALA I AUTOMOBILA OLDTIMER KLUBA STARI SJAJ
Olditmer klub ''Stari Sjaj'' iz Vinkovaca predstaviti će dio svoje bogate zbirke oldtimer automobila i motocikala koji će biti izloženi ispred muzeja i u dvorištu muzeja.
 
18.30 - 01.00IZLOŽBA JASMINE RUNJE
Jasmina Runje rođena je u Splitu, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je i magistrirala. Djela joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu, a živi i stvara u Splitu i Dubrovniku.
 
20.00 - 20.30 PREDSTAVLJANJE NOVIH SUVENIRA ARHEOLOŠKOG I ETNOLOŠKOG ODJELA GRADSKOG MUZEJA VINKOVCI
Predstavljanje nove serije suvenira Arheološkog i Etnološkog odjela koji se sastoje od nakita izvedenog od motiva Avarske pojasne opreme i sapuna u obliku tradicionalnih paprenjaka i rimskog novca.

 

Povratak na listu