Instagram
   
Aktualnosti
  

Pripreme u punom jeku za V. Rimske dane

16.03.2017

Manifestacija koju ne smijete propustiti ovog proljeća

Danas je u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci održana press konferencija kojom su najavljeni ovogodišnji 5. Rimski dani koji će se održati zadnjeg vikenda u svibnju, točnije 26. i 27. 05. Rimski dani svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije, imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Predstavnike medija pozdravila je direktorica Turističke zajednice, Martina Matković koja je predstavila program ovogodišnjih Rimskih dana, te istaknula kako je ponosna što je ovo već peta godina zaredom kako se održava ova manifestacija te što su njenu važnost prepoznali gradski čelnici. Također je naglasila kako su Rimski dani manifestacija koja svake godine privlači sve više turista u grad Vinkovce i smatra da je njeno postojanje važno za razvoj turističke ponude ovog dijela Hrvatske. Izrazila je zadovoljstvo što će se još više lokalnih poduzetnika uključiti u Rimske dane te da će svi zajedno raditi na boljitku grada na Bosutu. Zadovoljstvo je dosadašnjim pripremama istaknuo i dogradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo i pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović. Za večernji program koji će ove godine biti posebno atraktivan zaduženi su Vjekoslav Janković i Petra Blašković.

Srce Slavonije krije mali gradić koji ponosno nosi titulu najstarijeg grada u Europi. Vinkovci, nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae, imali su značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske. Kakve još tajne drevnog Rima skrivaju Vinkovci, moći će se upravo otkriti na nadolazećim Rimskim danima. Kroz različite radionice za djecu, sajam rimskih proizvoda, malu školu gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživljavaju se rimske legende koje donose duh starog Rima na ulice grada.

Rimski dani svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije, imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Brojni posjetitelji će također moći uživati i u slasnim gastro delicijama, spravljenima na rimski način.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana, o čemu je detaljnije govorio kustos Hrvoje Vulić, glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres!- Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri! Govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), unatoč nedaćama i otporu, uspjela pobijediti Panonce i prisiliti ih na predaju. Sve ovo izvrsna je pozivnica da posjetite ovogodišnje Rimske dane i saznate kako je u Rimsko doba živio najstariji europski grad.

Povratak na listu