Instagram
   
Aktualnosti
  

Završeni V. Rimski dani

29.05.2017

U najstarijem europskom gradu, Vinkovcima, ovaj vikend je tradicionalno održana manifestacija Rimski dani. Već petu godinu zaredom, ovaj gradić u srcu Slavonije privlači mnogobrojne posjetitelje različitih nacionalnosti i uzrasta, koji s veseljem otkrivaju tajne drevnih Rimljana. Posjetitelji su ovaj vikend, 26. i 27. svibnja, mogli svjedočiti mnogobrojnim rimskim običajima i tajnama iz antičkoga doba. Po prvi je puta održana svečanost otvorenja Rimskih dana u petak 26. svibnja uz nazočnost izaslanice Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović: savjetnice za društvene djelatnosti i mlade mr.sc. Renate Margaretić Urlić, ministrice Gabrijele Žalac i zamjenika gradonačelnika Ivana Bosančića.

Gradski park, u kojem je prikazan život Kelta i Rimljana u antičko doba, postao je središtem grada i nezaobilaznom postajom za vrijeme trajanja Rimskih dana. Cjelodnevni program koji su nudili Kelti i Rimljani sastojao se od prikaza bojanja tkanina, priprave i pečenja kruha, prezentacije tipičnoga rimskog objeda kao i vojne opreme te načina ratovanja. Osim programa u gradskom parku i na središnjem korzu, popratni program uključivao je Tjedan rimske kuhinje u hotelu Admiral, Rimsku večer vina u suradnji s Iločkim podrumima u caffe baru Šinobus, Rimske delicije i spa program u maniri pravih Rimljana u hotelu Villa Lenije te MMA turnir s modernim gladijatorima u sportskoj dvorani Lapovci.

 

 

Vinkovci, drevna Colonia Aurelia Cibalae, svake godine u sklopu Rimskih dana, predstavlja originalni moto koji prati manifestaciju. Ovogodišnji moto glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!), a govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), uspjela pobijediti Panonce u odlučujućoj bitci. Bitka je prikazana u subotnjem večernjem programu čiju režiju i scenarij potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Akteri su, uz udruge Kelta i Rimljana iz Trsta te Dioklecijanove legije iz Splita, bili vinkovački gladijatori te mladi glumci osječke Umjetničke akademije.

 

Rimski dani pravo su osvježenje u kulturnoj i zabavnoj ponudi Slavonije te svake godine privlače sve veći broj posjetitelja koji žele osjetiti dašak rimskog doba. Kako bi program bio što atraktivniji ove je godine u ponudi bio ekskluzivan posjet lokalitetu Kamenica – mjestu spaljivanja rimskih mučenika sv. Euzebija i Poliona uz vodstvo kustosa Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoja Vulića. Svakako treba spomenuti mlade volontere, djelatnike Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Gradskog kazališta Joza Ivakić, učenike i profesore Srednje strukovne škole, Gimnazije, Drvodjeljske i Poljoprivredne škole te osnovne škole Bartola Kašića koji su se, svatko u skladu sa svojim djelokrugom rada i obrazovanja, uključili u ovu manifestaciju. Sama izvedba ne bi bila moguća niti bez sponzora: Nexe grupa, Vinkoprom, Hrvatske šume, Nevkoš, Hrvatski veterinarski institut Vinkovci, HŽ putnički prijevoz, Naš dom Vinkovci i Polet.

Zato, ako ste ove godine propustili ovu nezaboravnu manifestaciju, sljedeće godine priključite se vremeplovu najstarijega grada u Europi koji Vas vodi na putovanje kroz povijest starog Rima!

 

 

 

 

 

Povratak na listu