Instagram
   

Sakralni spomenici

Crkva sv. Ilije na Meraji

Najstariji sakralni spomenik u Vinkovcima je ranoromanička crkva sv. Ilije na Meraji (tur. Meraja – plandište za stoku). Izgrađena je u 14.st. Crkva je građena u gotičkom stilu i bila u funkciji do druge polovice 18.st.

Crkva sv. Euzebija i Poliona

1772. godine započinje se s izgradnjom tzv. Velike crkve. Gradnja crkve trajala je do 1777. godine i prvotno je bila posvećena sv. Ivanu Nepomuku. Ova barokna crkva prepuna vrijednih umjetničkih djela posvećena je sv. Euzebiju i Polionu 1973. godine, a doživjela je velika razaranja 1991. godine nakon čega je većim dijelom obnovljena.

Franjevački samostan i crkva sv. Ivana Kapistrana

U staroj gradskoj jezgri grada Iloka uz muzej i turski hamam smješten je Franjevački samostan sa zavidnom književnom građom i vrijednim umjetninama dok se u obnovljenoj unutrašnjosti crkve sv. Ivana Kapistrana čuvaju njegove relikvije. Uređen je i park koji spaja Gornji i Donji grad, a intenzivno se radi na uređenju zidina, koje su uz dubrovačke, najduže i najbolje očuvane na prostoru Republike Hrvatske.

Crkva sv. Katarine u Lipovcu

Crkva sv. Katarine u Lipovcu datira iz 14 st. kao gotička crkva, a prema povijesnim istraživanjima nastala je na podnožju trobrodne romaničke crkve iz 12 st. Nalazi se na kružnom platou u centralnom dijelu sela. Njena širina iznosi 10 m dok je njena dužina 30 m. Od 1729. je dobila baroknu lukovnicu i barokna obilježja. U Domovinskom je ratu uništena, a poslije rata obnovljena u sadašnje stanje.

Crkva sv. Luke u Lipovcu

Porijeklo ove jednobrodne crkve sa poligonalnom apsidom i drvenim zvonikom datira iz 14. stoljeća iz razdoblja gotike. Tzv. Lučica je bila lokalitet koji su izgradili Templari, a potom su je preuzeli franjevci. Danas se crkva obnavlja i svetište je Majke Božje gdje se slavi blagdan Male Gospe. Crkva je izgrađena u neoklasicističkom stilu u razdoblju od 1774. do 1777. godine. Tokom prvog desetljeća ovoga stoljeća unutrašnjost i vanjski dio crkve su obnovljeni. Jedna je od tri crkve na teritoriji Hrvatske koje institucionalno pripadaju Eparhiji srijemskoj.