Instagram
   

Manifestacije

Godišnji kalendar događanja možete pogledati na sljedećem linku. Napomena: moguće su promjene u organizatorima i terminima događanja koje će biti ažurirane u najkraćem roku.

Veljača

POKLADNO JAHANJE

Vuče korijene iz vremena Vojne krajine. Ta je tradicija obnovljena pa u Vinkovcima možemo vidjeti jahače iz naše Županije, spremljene u tradicijsko ruho, kako prolaze starim dijelovima Vinkovaca - Ervenicom i Krnjašem. Pojedini građani Pokladnu povorku dočekuju nudeći sudionike hranom i pićem, a u centru ih grada sve pozdrave Župan i Gradonačelnik.

VINKOVAČKI KARNEVAL

Događanja objedinjena ovim nazivom su dječji karnevalski korzo, izbor pokladnog gradonačelnika, maskenbal, karnevalska povorka, te spaljivanje Bušara.

Ožujak

LUTKARSKO PROLJEĆE U VINKOVCIMA

Predstavlja susrete inozemnih i hrvatskih lutkarskih kazališta koji uprizoruju brojne predstave, organiziraju lutkarske radionice, izložbe i promocije.

Travanj

SAJAM ZDRAVLJA

Promiče zdrave životne navike, spaja zdravstveni i nezdravstveni sektor, a svim posjetiteljima omogućava sudjelovanje na seminarima, forumima, radionicama, sportskim i drugim aktivnostima. U okviru Sajma održava se izložba i prodaja prehrambenih (domaćih) i uporabnih proizvoda.

SEMINAR O IZRADI TRADICIJSKIH FRIZURA

Tradicijske frizure Hrvatske izuzetna su svjetska baština, a posebno frizure Slavonije, Baranje i Srijema, zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro. Usporednu građu za njih nalazimo na portretima kasnog Rimskog carstva od sredine 3. do kraja 5. st. Na seminaru se obrazuju frizeri ali i sve ostale zainteresirane osobe u izradi takvih frizura.

Svibanj

FESTIVAL GLUMCA

Održava se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 1994. godine i jedini je festival kojemu je u središtu glumac.

Lipanj

DRŽAVNO NATJECANJE ETNO KREACIJE U VUKOVARU

Državno natjecanje u izradi odjevnih predmeta inspiriranih tradicijskom baštinom hrvatskog naroda, ali i ostalih naroda koji žive na području Hrvatske.

DRŽAVNO NATJECANJE ETNO FRIZURE HRVATSKE I ETNO REVIJA U VINKOVCIMA

Državno natjecanje u izradi tradicijskih frizura i suvremenih frizura inspiriranih tradicijskim.

RIMSKI DANI

Manifestacija kojoj je cilj osvijestiti i lokalno stanovništvo i goste o velikoj povijesti grada na Bosutu, Vinkovcima. Uz mnoge priredbe vrtića, osnovnih škola, radionica, sajma, borbe gladijatora, careve, gozbe i dobrog vina , žonglera i sl.  želi se prezentirati Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza.
Organizator: Grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci i Novosti d.o.o.

ROCKABILLY FESTIVAL

Hang Loose Rockabilly Festival je festival ranog rock'n'rolla, odnosno početka rockabillya. Osim kroz glazbu, u kultno razdoblje 50-ih i 60-ih posjetitelji se vraćaju i kroz stil odjeće, šminku, frizure, filmove, automobile, ples i pin-up te se time obuhvaća cijela kultura toga vremena. Iza nas su dva izdanja (2017. i 2018.) te posjetitelje u 2019. očekuje još bogatiji program. Više o festivalu pogledajte na službenoj stranici. 

VINKOVAČKO LJETO (lipanj – kolovoz)

Vinkovačko ljeto se održava u Gradskom parku s potpuno novim vizualom, bogatim, zabavnim i kulturnim programom. Mnoštvo radionica za djecu, koncerti poznatih hrvatskih glazbenika, plesne radionice, bogata ugostiteljska ponuda, pretvara središnji park Vinkovaca u mali razigrani grad.

Srpanj

DAN GRADA

20. srpnja, sv. Ilija zaštitnik grada Vinkovaca. Tim se povodom u gradu održavaju različite izložbe, nastupi KUD-ova, vožnja fijakerom, promocije knjiga i sl.

Kolovoz

SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE

Seminar traje sedam dana, a uče se plesovi, pjesme, dječje igre, plesno pismo (kinetografija),  sviranje glazbala (tambure, gajde, dude, tambura samica, okarina, svirale i dvojnice), te obrađuje etnološka i etnomuzikološka baština Slavonije, Baranje, Srijema, Turopolja, Moslavine, Bilogore, Podravine, Međimurja, Gradišćanskih Hrvata, te Hrvata u Bosanskoj Posavini, Bačkoj i Mađarskoj. Predavači su istaknuti folkloristi, etnolozi, etnomuzikolozi i glazbenici s područja cijele Hrvatske i inozemstva.

DORF

Jedinstveni regionalni festival dokumentarnog glazbenog filma. Žanrovski je definiran, obogaćen brojnim popratnim događanjima i vrlo je brzo postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susjednim državama.

Rujan

VINKOVAČKE JESENI

Najveća su folklorna manifestacija u ovom dijelu Europe. Predstavljaju popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture i potiču na očuvanje kulturne baštine pjesmom i svirkom te daju veliki doprinos u trganju mnogih običaja od zaborava.

ETNO REVIJA

Na reviji se prikazuje suvremena odjeća inspirirana tradicijskim odjevnim predmetima i suvremene frizure inspirirane tradicijskim frizurama.

ETNO FRIZURE SVIJETA

U vrijeme državne smotre folklora okupljaju se frizeri, etnolozi, folkloristi i druge osobe iz raznih zemalja, kako bi prezentirale uglavnom zapostavljenu tradicijsku baštinu svoje zemlje vezanu za oblikovanje kose.

Listopad

DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Književno-znanstvena manifestacija utemeljena 1995. godine u okviru koje se organizira: polaganje vijenaca na grobove vinkovačkih književnika, Znanstveni okrugli stol, književna večer „Živi kapitali“, dodjela nagrada za životno djelo i najbolje knjige godine slavonskih autora te „Jutro poezije“ (nastupi srednjoškolskih pjesnika Vinkovaca i okolice).

Studeni

ŠOKAČKA RIČ

2003. - 2015. kulturno-znanstvena manifestacija Šokačka rič proučava, bilježi, njeguje i čuva slavonski dijalekt, odnosno šokačke govore. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Slavonski dijalekt okuplja znanstvenike i istraživače, a Štokavčići  djecu i mladež osiguravajući budućnost šokačkim govorima.
Nagradama velikim i malim dukatom poticajno se djeluje na istaknute pojedince koji proučavaju, podučavaju, populariziraju i kreativno njeguju govore slavonskoga dijalekta. Zbornik Šokačka rič objedinjuje i trajno pohranjuje postignuća manifestacije. Autorica projekta, voditeljica znanstvenoga skupa, urednica i priređivačica zbornika dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica, voditeljica Štokavčića Ksenija Petričić

Prosinac

ADVENT U VINKOVCIMA

Obilježava se vrijeme priprave za Božić, uz tradiciju paljenja adventskih svijeća na Korzu, Božićni sajam i drugi bogati program.

ROCK MARINFEST

Humanitarni rock festival, nazvan po tragično preminulom gitaristu Marinu Pokrovcu. Održava se krajem prosinca, traje dva dana i svi rock bendovi nastupaju besplatno. Sav prihod ide u korist Udruge invalida Bubamara iz Vinkovaca.