Instagram
   

Tradicija

Običaji

Više od osam tisuća godina naseljeno je područje današnjega grada Vinkovaca. Izmjenjivali su se ovdje mnogi narodi, civilizacije i ostavljali svoje tragove koje arheolozi pronalaze i kojima se Vinkovčani mogu dičiti. Neki od naroda koji su prošli ovim prostorima, bilo u seobama ili ratovanjima, utjecali su na život i običaje autohtonoga stanovništva – Šokaca.

Šokački način života danas, međutim, prolazi i o njemu možemo saznati više čitajući knjige ovdašnjih književnika i zaljubljenika u svoj kraj, posjetom muzeju ili razgovorom s ponekom snašom koja još živi takav život. Kako običaji ipak ne bi bili sasvim zaboravljeni brinu se mnogi pojedinci, udruge i ustanove organizirajući različite radionice, okupljanja, seminare, sajmove i, dakako, manifestacije.

Tako na području grada djeluju mnogobrojne udruge koje svojim radom održavaju živim običaje Šokadije kao što su: ručni radovi (zlatovez, vezenje, šlinganje, toledo i sl.), tkanje, rad na lončarskom kolu, oslikavanje boca, šaranje tikvica, izrada narodnih nošnji, ali i očuvanje izvornoga plesa i pjesama, običaja poput čijanja perja i pečenja rakije i još mnogo toga.

Više informacija o radu udruga možete dobiti u Turističkom uredu Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Seoska domaćinstva

U bližoj je gradskoj okolici moguće posjetiti seoska domaćinstva gdje će Vas dočekati ljubazni domaćini široke, slavonske duše i provesti Vas kroz blaga svojih predaka. Smještaj na udobnim perinama, bogata gastronomska ponuda i pravo seosko okruženje jamac su dobroga odmora.

Acin salaš
Vukovarska 98, 32 214  Tordinci
Mob: 091/ 115 05 05, 099/ 684 49 15
Tel.: 032/580 845
e-mail: acin.salas@gmail.com
www.acinsalas.com

Salaš Tena Vinkovci
Ulica kralja Tomislava
Tel: 032/341 204
e-mail: kopunsalastena@boso.hr

Salaš Lamut Mirkovci
Bare 11
Tel: 032/332 588
e-mail: nnlamut@gmail.com

Gastronomija

Oduvijek je Slavonija bila sinonim za bogatstvo svih čula, a i danas se u Vinkovcima mogu kušati mnoga autohtona jela ovoga kraja poput kulena, čvaraka, švargla, kiflica, čobanca, fiš paprikaša, paprikaša od guske, kruha s masti i još mnogo toga, a sve se to zalije kapljicom domaće rakije!
Koliko je Vinkovčanima bitno očuvanje tradicije pripreme kulena govori i činjenica da je upravo to umijeće uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Vinkovčani znaju prepoznati, ali i pripraviti dobru kapljicu, a tome u prilog ide i Nacionalna izložba voćnih rakija i likera koju Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije tradicionalno organizira u Vinkovcima za vrijeme Vinkovačkih jeseni.

Proizvođači kulena

"Bak"
Kneza Domagoja 30, Vinkovci
Tel./fax.: 032/364 364
Mob.: 098/957 99 33
e-mail: kulenbak@gmail.com
             zeljko.bak@optinet.hr
www.obrtbak.hr